26.10.15

FRANSA'NIN OSCAR ADAY ADAYI MUSTANG FRANSIZ SARAYINDA-YILMAZ PARLAR


MUSTANG FRANSIZ SARAYINDA
Fransa'nın Oscar aday adayı, Deniz Gamze Ergüven'in yönettiği Mustang filmi oyuncu ekibi Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach'ın ev sahipliğinde, Fransa Sarayı’nda basın toplantısı gerçekleştirdi.
Basın toplantısına İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Mustang’in yönetmeni Deniz Gamze Ergüven, oyuncular Doğa Zeynep Doğuşlu, İlayda Akdoğan, Elit İşcan, Güneş Nezihe Şensoy, Tuğba Sunguroğlu, katıldılar..
Dünya prömiyerini Mayıs ayında 68. Cannes Film Festivali’nde yapan sonrasında katıldığı 21. SarayBosna Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve Seyirci Ödüllerini kazanan Mustang, Oscar için Fransa’nın seçimiyle Yabancı Dilde En İyi Film aday adayı olarak yarışacak.   

Deniz Gamze Ergüven basın toplnatısında  “Bu film bana güç verdi, bundan sonraki projelerim için de büyük özgürlük kazandırdı. Filmin Oscar adaylığı da bu özgürlüğümü güçlendiriyor. Oscar’a 81 aday film sunuldu, bundan sonra biz de Amerika’ya gideceğiz ve orada film için tanıtım çalışmaları yapacağız.” Dedi 

Gerçekcilik eleştirilerine ve sorulara açıklık getiren yönetmen  Deniz Gamze Ergüven, duygu ağırlığı kazandırmayı masalsı bir estedikden yola çıktığını belirterek “Sahnelerin temelindeki durumlarda bir gerçeklik var. O yüzden hissi insanlara ulaşıyor ama sonrasında hiç natüralist bir yaklaşımı yok filmin. Benim kullanmak istediğim estetik, bir masal estetiğiydi; bu gerçekleri anlatmak için biraz gerçekçilikten uzak durmak istedim. Böylece film de duygu olarak daha evrensel bir dile kavuştu.”sözleriyle cevap verdi.

Mustang, filmi Bir Karadeniz kasabasında büyükanneleriyle yaşayan, büyüme çağındaki 5 yetim kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Maruz kaldıkları toplumsal baskıya karşı kendi yöntemleriyle direnişlerini ve özgürlük arayışlarını masalsı bir tonla anlatımı işlenmiş. Filmin konusu Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır. Türkiye, Fransa, Almanya ülkelerinde Yapımı Mine Vargı, Charles Gillibert  Dağıtımı M3 Film tarafından yapılan Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan gibi oyuncuların yer aldığı yönetmenliğini Deniz Gamze Ergüven’in yaptığı Mustang filmi 23 Ekim’de vizyona giriyor. 


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder