31.3.12

Istanbul festivalinde bu gün programı-Yılmaz parlar

FESTİVALDE DÜN

 FESTIVAL BAŞLIYOR! 31. İstanbul Film Festivali Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve sunuculuğunu Memet Ali Alabora'nın üstlendiği bir törenle bu seneki yolculuğuna başladı. İKSV'nin kırk yıllık yolculuğunun anlatıldığı tanıtım filminin gösterilmesiyle devam eden törende, vakfın kırkıncı yılına adanan "Sinema ve Müzik" adlı bölüm genç oyuncu Saadet Işıl Aksoy tarafından tanıtıldı. Festivalde yer alan iki yüzün üzerinde filmin gösterileceği yirmiyi aşkın bölümden "Devrimin Filmini Çekmek" Ulusal Yarışma jüri üyesi Nazan Kesal, "Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia" ise Özgü Namal tarafından salonda hazır bulunanlar ile NTV üzerinden töreni izleyen sinema severlere sunuldu.

 ANILARINA Geçtiğimiz festivalden bu yana kaybettiklerimiz de unutulmadı. Ulusal Yarışma jüri üyesi Yüksel Aksu, dünya sinemasında derin izler bırakan “şair ve filozof” Theo Angelopoulos'u seyircilere bir kez daha anımsatırken Türkiye ve Yunanistan’ın ortak geçmişine vurgu yaptı. Tarık Akan Yusuf Kurçenli'nin, Hülya Koçyiğit ise Ömer Lütfi Akad'ın sinema tarihimizdeki önemini bir kez daha hatırlattı.

 YARIŞMA HEYECANI, YENIDEN! Festival bölümlerinden en heyecanlıları olan yarışma bölümleri de törende takdim edildi. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nin başkanı şair ve yazar Murathan Mungan gecede hazır bulundu. Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanı, yönetmen Nuri Bilge Ceylan olacak. Ceylan, Cezayir’de olduğu için törene katılamadı. "Sinemada İnsan Hakları" bölümündeki filmlerden birine verilecek Avrupa Konseyi Sinema Ödülü'nün bu yılki jüri başkanı ise geçen yıl ödüle layık görülen yönetmen Juanita Wilson.

 ONUR ÖDÜLLERİ Bu sene “Sinema Onur Ödülleri”ne beş isim layık görüldü. İlk ödül Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni, caz ve polisiye tutkunu Sevin Okyay'a, Okyay’ı “festivalin yol arkadaşı” olarak nitelendiren Murathan Mungan tarafından takdim edilirken, yönetmen Ali Özgentürk ödülünü Müjdat Gezen'in elinden aldı. Onur Ödülleri'ni alan isimlerden üçüncüsü, 5 yaşından beri sahnelerde olan oyuncu Halit Akçatepe'ye ise birçok filmden rol arkadaşı Tarık Akan ödülünü sunarken, yine Akan'ın ödülü takdim ettiği oyuncu Ayşen Gruda da törende hazır bulundu. Gruda, teşekkür konuşmasında, ilk sahneye çıktığı günden bugüne seyircilerin alkışlarını hak ederek oyunculuk serüvenine devam etmeyi ilke edindiğini söyledi. Festival'in açılış filmi olarak gösterilen "Aşkın Karanlık Yüzü"nün yönetmeni Terence Davies’e Sinema Onur Ödülü’nü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi. Davies, İstanbul’da olmanın tarif edilemez heyecanını izleyicilere yansıtırken, tören öncesinde de “Harita üzerinde Asya ve Avrupa kıtalarında gördüğüm bu rüyalar şehrinin var olduğuna bile hâlâ tam inanabilmiş değilim” dedi.

 AÇILIŞ GECESI PARTİSİ Gece, Roxy’de Festival sponsoru Akbank’ın düzenlediği bir partiyle kültür-sanat ve sinema dünyasından isimlerin de katılımıyla devam etti.


FESTİVALDE BUGÜN

 FESTIVAL SINEMASEVERLERI SELAMLIYOR İki yüzü aşkın filmin sinemaseverlerle buluşacağı festivalin ilk günü öne çıkan yapıtlarla başlıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemaseverler, izledikleri yapımların oyuncu ve yönetmenleriyle festival mekânlarında bir araya gelecek.

 TERENCE DAVIES FESTIVAL IZLEYICISIYLE! Festivalde izleyicisiyle buluşan ilk sinemacı Festivalin açılış filmi olan Aşkın Karanlık Yüzü'nün yönetmeni Terence Davies, Atlas Sineması'nda 13.30'da filmin gösterimine bizzat katılacak. Davies açılış töreninde, 25 günde tamamladığı filmiyle ilgili olarak “bu filmi yüreğimle çektim, umarım siz de yüreğinizle izlersiniz” demişti.

 BREZILYA'DAN TAŞRA MANZARALARI Festival izleyicisinin ilgi ve merakla beklediği Latin Amerika sinemasından ilk gösterim Beyoğlu Sineması'nda 13.30'da gerçekleştirilecek. Kendi hayatlarından kesitler sunan amatör oyuncularıyla Venedik Film Festivali'nde de yoğun ilgi gören Döngü'nün iki yönetmeninden biri olan Helvecio Marins, film gösterimi ardından seyircilerle soru cevaplar eşliğinde buluşacak.

 IRANLI GENÇ USTANIN GÖZÜYLE Festivalin en sevilen bölümlerinden Genç Ustalar'da Abbas Kiarostami'nin öğrencisi İranlı yönetmen Morteza Farshbaf'ın şaşırtıcı bir kurguyla izleyiciye sunduğu Yas Fitaş 1'de 19.00'da gösterilecek. Filmin gösteriminin hemen ardından yönetmen Farshbaf izleyicilerin sorularını cevaplayacak.

 AŞIK SHAKESPEARE'DEN SONRA Akbank'ın ana sponsorluğunu üstlendiği festivaldeki Akbank Galaları'ndan ilkine, Aşık Shakespeare'le akıllara kazınan yönetmen John Madden konuk oluyor. Nişantaşı Citylife City's Sinemaları'nda 21.30'da gösterilecek Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili filminin hemen ardından, filmin yönetmeni John Madden galaya katılanlarla buluşacak.

 BELIRSIZLIĞIN KEYFI VE TEHLIKELERI Festival seyircisinin aşina olduğu isimlerden Terence Davies, bir sinema dersinde sinemacılar ve izleyicilerle buluşuyor! Festivalde açılış filmi olarak gösterilen filmi için İstanbul'a gelen Davies 16.00'da İKSV Salon'da olacak. Sinema dersine katılanlar beyaz perdeyi bu sefer de Davies'in yaklaşımıyla başka bir pencereden algılayacak.

 BitamBiöğrenci PROJESI DEVAM EDIYOR! IKSV'nin 2007'de ilk kez gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi BitamBiöğrenci film festivali bünyesinde yeniden hayat buluyor. 40 öğrenci ilk olarak bugün Beyoğlu Sineması'nda saat 11.00'de Zoé Chantre'ın bedensel engellerine rağmen kendisinin ve ruh dostlarının hikayesini anlattığı filmi Beni Dik Tut ile buluşacak. Proje yine aynı gün içerisinde Akbank Sanat'ta 13.30'da kediyken bir kadına dönüşerek kasabanın gazetesinde çalışan toy gazeteci Tibbe'ye yardım eden eski kedi Minnoş Hanım'ı anlatan Miyav ile yine 40 öğrenciye ulaşacak. Çocuk filmi hayranlarına bir hatırlatma: "Çocuk Mönüsü: Hollanda" bölümünde gösterilecek filmler Rexx, Nişantaşı City’s ve Akbank Sanat'ta, kaçırmayın!

 BASIN GÖSTERIMLERI Festival programında bugün iki basın gösterimi yer alıyor. Her ikisi de Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek gösterimlerden ilki saat 10.30'da John Madden'ın Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili. Marjane Satrapi'nin filmi Azrail'i Beklerken ise saat 13.00'da gösterilecek.


FESTİVALDE YARIN

 FESTIVALDE ILK PAZAR HEYECANI Festivalin ilk pazarı sunumlar ve soru-cevaplarla, festival heyecanı gittikçe artan izleyiciye dopdolu bir gün yaşatacak. İlk günden festivale ısınan seyirciler pazar günü seyrettikleri filmlerle yepyeni bir haftaya hazır başlayacaklar.

 PAZAR SABAHI NORVEÇ'TEN FESTIVALE SERİN BIR ESINTI Sinemaseverler, Atlas Sineması'nda 11.00 seansıyla bir baskı ve isyan hikayesiyle güne başlayacak. Kuzey festivallerinden ödüllerle dönen Şeytan Adası'nın Kralı gösteriminin ardından izleyiciler filmin yönetmeni Marius Holst'la buluşacak ve izleyicilerin sorularını cevaplayacak.

 KANADA'DAN PAZAR KAHKAHALARI Prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yapan Kardeşler güne neşeyle başlamak isteyenleri sinemaya davet ediyor. Kardeşler, Beyoğlu Sineması'nda saat 11.00'de gösterilecek. Gösterimin ardından yönetmen Carl Bessai akıllara takılan soruları cevaplamak üzere neşeli bir sohbet için sinema salonunda seyircilerle buluşacak.

 CESARET ÜZERINE LEHÇE NOTLAR Polonya'da pek çok ödül toplayan Cesaret, yönetim ve oyunculuk noktasında dikkatleri üzerine çekiyor. Yönetmen Zglinski, yarattığı kurguyla Atlas Sineması'nda 13.30'da bu sert aile filmiyle festival izleyicisini etkileyecek gibi görünüyor. Filmin gösteriminin ardından Polonyalı ünlü aktör ve filmin başrol oyuncusu Robert Wieckiewicz izleyicilerle buluşarak akıllara takılan noktaları aydınlatacak.
 PAZAR GÜNÜ OSCARLIK BIR SEYIR Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar adayı Agnieszka Holland’ın filmi Karanlıkta Kalanlar, İkinci Dünya Savaşı'nda Polonya'yı gözler önüne sererken, seyirciyi insaniyet, ahlak, suç gibi kavramlar üzerine düşünmeye itiyor. Filmin gösterimi Atlas Sineması'nda 16.00'da filmin oyuncularından Benno Fürmann'ın katılımıyla gerçekleştirilecek, Fürmann gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

 TERENCE DAVIES, YENIDEN! Festivalin ilk günü Terence Davies'le aynı salonda film izleme keyfini kaçıranlar için Davies filminin gösterimine bir kez daha katılıyor. Davies, Atlas Sineması'nda 19.00'da Aşkın Karanlık Yüzü filmiyle izleyiciyle buluşacak, ayrıca Davies, bu gösterimde izleyicilerin sorularını da yanıtlayacak.

 GALAYI KAÇIRAN MADDEN TUTKUNLARINA Festival'in ilk Akbank Galası Marigold Oteli'nde Hayatımın Tatili filmiyle festival izleyicisiyle buluşan John Madden, festival takipçileri ile bir kez daha buluşuyor. Fitaş 4'te 21.30 seansında gösterilecek filminin ardından ünlü yönetmen bir kez daha soruları yanıtlayacak.

 BitamBiöğrenci PROJESI ILE ÇOCUK VE GENÇLERE PAZAR GÜNÜ SINEMA KEYFI Yarın gençler ve öğrencilerle proje kapsamında buluşacak ilk film, festivalin "Canlandırma Sineması" bölümünden Michel Ocelot'un Gece Masalları adlı filmi. Proje kapsamında öğrencilerin izleyeceği ikinci film ise Simone van Düsseldorf'un katıldığı festivallerden ödüllerden dönen Minik Kurbağala
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder