15.8.13

SAVAŞIN GÖLGESİNDE-YILMAZ PARLAR

Başarılı yönetmen Cate Shortland’in katıldığı hemen hemen tüm festivallerden ödülle dönen ve eleştirmenlerin favorisi haline gelen filmi “SAVAŞIN GÖLGESİNDE /LORE”, 2. Dünya Savaşı’na ters köşeden bir bakış atıyor. Film, alışılmış 2. Dünya Savaşı filmlerinin aksine izleyiciyi “karşı tarafın” sıradan bir ailesiyle tanıştırıyor. Anne ve babası Hitler yanlısı olan Lore, savaş sonrası kardeşleriyle bir başına kalır. Nazi sempatizanları teker teker yakalanarak öldürülürken Lore dört kardeşini yanına alarak yollara düşer. Savaşın bitişiyle hüküm süren kargaşa, yokluk ve acının ortasında çaresizce tehlikelerden kaçmaya ve yolunu bulmaya çalışan Lore, Thomas adında gizemli bir Yahudi mülteciyle karşılaşır. Şimdi kardeşleriyle birlikte hayatta kalmak için hayatı boyunca düşman bildiği ve hep nefret etmesi gerektiği öğretilen bir Yahudi’ye güvenmek zorundadır. Bütün bu olanlar Lore’un dünyasını alt üst edecek ve bildiği her şeyi sonsuza dek değiştirecektir.

 


 


Avustralya’nın 2013 En İyi Yabancı Film Oscar Adayı olan film, düşman kavramını sorgulayıp savaşın gölgesinde büyümekte olan bir genç kızın dünyasına odaklanıyor. Max Richter’in müzikleri ve Adam Arkapaw’ın çok beğenilen görüntü yönetmenliğiyle dikkat çeken “Savaşın Gölgesinde”nin 20’nin üzerinde ödülü bulunuyor.

Yönetmen:

Cate Shortland

Oyuncular: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina

Senaryo: Cate Shortland, Robin Mukherjee

Görüntü Yönetmeni: Adam Arkapaw

Kurgu: Veronika Jenet

Müzik: Max Richter

Yapımcı: Karsten Stöter, Liz Watts, Paul Welsh, Benny Drechsel

Yapım Yılı: 2012

Ülke: Almanya, Avusturalya, İngiltere

Süre: 109 dk

Dağıtım: M3

İthalat: Calinos Films


ÖDÜLLER

2013 Avusturalya Oscar Adayı

2013 Avusturalya Film Enstitüsü “En İyi Genç Oyuncu” Ödülü

2013 Avustralya Yönetmenler Birliği Ödülleri “En iyi yönetmen Ödülü-Uzun Metraj”

2013 Avustralya Film Eleştirmenleri Birliği “En İyi Yönetmen Ödülü” “En İyi Genç Oyuncu Performansı Ödülü”

2013 Bavyera Film Festivali “En İyi Müzik” Ödülü

2012 Uluslararası Locarno Film Festivali “Seyirci Ödülü”

2012 Hamburg Film Festivali “Eleştirmenler Ödülü – En İyi Film”

2012 Uluslararası Hamptons Film Festivali “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “Altın Denizyıldızı Ödülü – En İyi Kurmaca Film” ve “Jeremy Nussbaum Ödülü - Teşvik Edici Kurmaca Film”

2012 Hessian Film Ödülü – “En İyi Film”

2012 Stockholm Film Festivali “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Müzik”, “Bronz At – En İyi Film”

2012 Uluslararası Valladolid Film Festivali “En İyi Yeni Yönetmen

YÖNETMEN HAKKINDA - CATE SHORTLAND

Cate Shortland, Sidney Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. 2000 yılında Avusturya Film Televizyon ve Radyo Okulu’nda Yönetmenlik Bölümü’nü bitirdi. Cate Shortland, pek çok ödül kazanan dört kısa film yazdı ve yönetti: Strap on Olympia (Altın Plaket, Chicago Uluslararası Film Festivali 1995), Pentubhouse (Dendy Ödülü, Sidney Film Festivali 1999), Flowergirl (Dendy Ödülü, Sidney Film Festivali 2000, Oberhausen 16mm En İyi Film Ödülü) ve Joy (En İyi Film Ödülü, Melbourne Uluslararası Film Festivali 2000). Cate Shortland’ın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Somersault, 2004 yılında Cannes Film Festivali’nde ‘Un Certain Regard’ bölümünde prömiyerini yaptı. Yine 2004 yılında, bu filmle Avusturya Film Enstitüsü En İyi Yönetmen ve Senaryo Yazarı Ödülü’nü aldı. Somersault, on beşten fazla ülkede gösterime girdi. Network 10 / Kanal 4, İngiltere için The Secret Life of Us’ın birkaç bölümünün kurgusunu yaptı ve yönetti. Ayrıca, ABC Televizyonu için Jan Chapman’ın yapımcılığında 2 x 1 saat uzunluğunda kısa seriler şeklindeki The Silence’ı yönetti. Yönetmen, en son ABC Televizyonu için yapımcılar Tony Ayres ve Helen Bowden ile birlikte Christos Tsiolkas’ın romanı The Slap’itelevizyon dizisine uyarladı. Bu dizi, En İyi Televizyon Dizisi ödülleri de dahil olmak üzere birçok ACCTA ödülüne layık görüldü.

SASKIA ROSENDAHL

“Almanya’nın en heyecan verici genç oyunculuk yeteneği” olarak anılan Saskia, 3 yaşında baleye, birkaç yıl sonra da okul tiyatrosunda oyunculuğa adım attı. “Marcel Sparman Performans Sanatları Atölyesi”nde oyunculuğunu geliştiren Saskia’nın ilk uzun metraj filmi, FÜR ELISE (Elise İçin) oldu. Ardından Cate Shortland, SAVAŞIN GÖLGESİNDE / LORE filminde başrolü Saskia’ya verdi.

SAVAŞIN GÖLGESİNDE filmindeki etkileyici performansı, Saskia Rosendahl’ın 2013 yılına “Avustralya’nın Oscar’ı” kabul edilen Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Ödülleri’nde (AACTA) En İyi Genç Aktris Ödülü’yle başlamasını sağladı. Saskia, 2013’te ayrıca Avrupa’nın en iyi genç oyuncularını belirleme konusunda en önemli liste kabul edilen “Shooting Stars”ta Almanya’nın Yükselen Yıldızı (Shooting Star of Germany) seçildi. Shooting Stars jürisinin onunla ilgili yorumu şöyleydi: “Saskia, diyalog olmayan sahnelerde bile duygularını inanılmaz bir şekilde yansıtıyor ve kendini adeta oynadığı karaktere ‘dönüştürüyor’. Doğal bir yeteneği var.”

Saskia, 2. Dünya Savaşı’nı yaşamış insanlardan dönemi dinlediği ve dans dersleri aldığı SAVAŞIN GÖLGESİNDE’nin çekim süreciyle ilgili olarak kendisi de paralel bir yorum yapıyor ve şöyle diyor: “9 hafta boyunca Lore karakterinin içindeydim. Lore güçlü bir karakterdi ve ona bürünmeye çalışırken ben de kişilik olarak güçlendim.”

SAVAŞIN GÖLGESİNDE filmindeki performansıyla 2012’de Stockholm Film Festivali’nde En İyi Aktris ve 2013’te Avustralya Film Eleştirmenleri Ödülleri’nde En İyi Genç Aktris ödüllerine de layık görülen Saskia Rosendahl, otoriteler tarafından sinemanın yakın geleceğine damga vurması beklenen oyuncuları arasında gösteriliyor.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder