6.4.14

SIFIR TEORİSİ VE KEFARET’E İLGİ BÜYÜK -YILMAZ PARLAR

 SIFIR TEORİSİ VE KEFARET’E İLGİ BÜYÜK

2012’de Berlin’den Gümüş Ayı ile dönen uzun metrajı Tabu ile uluslararası alanda tanınan Portekizli yönetmen Miguel Gomes’in kısası Kefaret’in gösterimine İstanbul Film Festivali’nde de yoğun ilgi vardı. Atlas Sineması’nda büyük bir kalabalığa sebep olan bir diğer film usta yönetmen Terry Giliam’ın son filmi Sıfır Teorisi’ydi. Atom Egoyan’ın Şeytan Düğümü filmi ve Altın Ayı’lı Kara Kömür İnce Buz da biletleri tükenen seanslar arasındaydı.
Festivalin programı bu yıl yer verdiği klasik filmlerle ayrı bir dikkati hak ediyor. Eskimiş, yıpranmış filmlerin yenilenmiş dijital kopyalarıyla yer aldığı Aslı Gibidir, Rus yönetmen Aleksei German’ın filmografisinin tamamını içeren Savaş ve Hatıralar: Aleksey German Filmleri, bu yıl festivalden Onur Ödülü alan Marin Karmitz’in şirketinin filmlerinden bir seçki olan MK2 – 40. Yıl, ve 1. Dünya Savaşı ve Krizdeki Modernite bölümlerinde hem eskilerden vazgeçemeyen sinema tutkunları hem de festival takip etmeye yeni başlayanlar için kaçırılmaması gereken filmler yer alıyor. Bu İkiliye Dikkat bölümü ile de farklı bir bakışla sinemamızın yüzyıllık tarihinden bir özet izlemek mümkün.

KAZIM ÖZ VE EMİN ALPER’LE POLİTİK SİNEMA Türkiye’de sinemanın 100. yaşını “Bu İkiliye Dikkat” adlı bölümle kutlayan festivalin bu bölümle paralel olarak düzenlediği ikinci sohbet “Politik Sinemamız Ne Durumda?” bugün 16:00’da İstanbul Modern’de yönetmenler Kazım Öz ve Emin Alper’in katılımıyla gerçekleşecek.

“BU İKİLİYE DİKKAT” FİLMLERİ Göç, yolculuk, belirsizlik, beklenti, umut, hayal, korku gibi işledikleri ortak temalarla Tunç Okan’ın Otobüs’ü ile Kazım Öz filmi Fotoğraf’ın 19.00 ve 21.30 İstanbul Modern seanslarındaki arka arkaya gösterimlerini kaçırmayın.

BİR JAPON MASALI İzleyiciyle ilk kez Toronto Film Festivali’nde buluşan, bol ödüllü yönetmen ikili Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin ikinci uzun metrajlı çalışması Ningen masal ve alegoriyi aynı potada eriten şiirsel bir film. Yönetmenler Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti Feriye Sineması’nda 13.30’da filmin gösteriminden sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar.

FİLM ÇEKMEYE DEVAM! Sinema yapma tutkusunu bir çılgınlık (yer yer delilik!) biçimi olarak işleyen ve çok düşük bütçelerine, deneyimsiz yönetmenlerine rağmen şaşırtıcı bir yetkinlik sergileyen Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak ve Bir Tuğra Kaftancıoğlu Filmi festivalin “Bu İkiliye Dikkat” bölümü altında eşleştiler. Emre Akay ve Hasan Yalaz’ın birlikte yönettiği Bir Tuğra Kaftancıoğlu Filmi, kadın düşmanı/sadist yönetmen Tuğra Kaftancıoğlu’nun “çarpıcı” bir film çekme macerasını müthiş bir kara mizahla birleşerek anlatıyor. Filmin bugün Beyoğlu Sineması 16.00’daki seansına yönetmenlerden Emre Akay katılacak. 

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder