14.4.15

Uluslararası eleştirmenler jürisinden sinemacılara ve festivale tam destek-Yılmaz Parlar

Uluslararası eleştirmenler jürisinden sinemacılara ve festivale tam destek
34.İstanbul Film Festivali jürisi olarak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulanan sansüre maruz kalmış olan Türkiye sinema camiası ve 30 yıldan fazladır hem ulusal hem uluslararası bağımsız yapımlar için etkin bir gösterim platformu olan, Türkiye'nin en önemli sinema etkinliği İstanbul Uluslararası Film Festivali ile dayanışma içinde olduğumuzu duyururuz.
Ulusal festivallerde gösterilen yerli filmlerin resmi bir belge almasını zorunlu kılan ve istendiğinde sansür ya da politik baskı aracı olarak kullanılabilen yasal düzenlemeye kuvvetle karşı çıkıyoruz.Türkiye'deki sinemacılar ve festivaller T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uyguladığı sansürden zarar görmektedir.
Sonuç olarak, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi, 34. İstanbul Film Festivali'nden çekilme kararı almıştır. İstanbul Film Festivali'nin Türkiye'de bağımsız sinemayı desteklemeye devam edeceğine dair inancımız tamdır.
Alexander Grozev
Sasja Koetsier
Giovanni Ottone
Antti Selkokari
Senem Erdine
Şenay Aydemir

In English
Istanbul FIPRESCI jury supports filmmakers and the festival
We, the FIPRESCI jury at the 34th Istanbul international Film Festival, express our solidarity with the Turkish film community affected by the censorship applied by the Turkish Ministry of Culture. We also express our support for the festival, which has been the main cinema event in Turkey and the most influential showcase for independent cinema both national and international for over thirty years.  
We strongly oppose the requirement of an official certificate for films shown at national festivals, which can be used as a tool of censorship and political oppression. The Ministry of Culture’s censorship harms Turkish filmmakers and the festival alike.
As a result, the jury of FIPRESCI, the International Federation of Film Critics, has decided to resign. We strongly believe that the Istanbul Film Festival will continue its vital role in supporting independent cinema in Turkey.
Alexander Grozev
Sasja Koetsier
Giovanni Ottone
Antti Selkokari
Senem Erdine
Senay Aydemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder