8.4.13

TÜRKİYELİ GÖÇMENLERDEN"MULTİKULTİ HABERLER-YILMAZ PARLAR

TÜRKİYELİ GÖÇMENLERDEN"MULTİKULTİ HABERLER"
Almanya ile imzalanan ilk 'işçi göçü' anlaşmasının 50'nci yılı anısına  bir dörtleme olarak hazırlanan  'Almanya'da Yarım Asır' belgesellerinin ikincisi 'Multikulti Haberler' seyirci ile buluştu.



Yarım asırlık göçün ardından Almanya'da Türkiyeli göçmenler medyada nasıl algılanıyor, haberlere nasıl yansıyor, nasıl yorumlanıyor? Almanya'daki göçmenlerle ilgili önyargılarda medyanın rolü nedir? Tüm bu soruların yanıtı "Almanya’da Yarım Asır" dörtlemesinin ikinci belgeseli olan 'Multikulti Haberler'de ele alınıyor.
Göç alan bazı Batılı ülkelerin göçmenlerin entegrasyonu için benimsediği "çok kültürlülük" politikasını tanımlayan 'Multikulti' aynı zamanda Almanya'daki bir radyonun ismiydi. 1994 yılından itibaren aralarında Türkçenin de bulunduğu 18 dilde yayın yapan 'Radyo Multikulti’nin 2008 yılında kapatılması Almanya'nın göç politikalarındaki değişiminin de simgelerinden birisi oldu.
Bugün 82 milyon nüfuslu Almanya'nın yüzde 20'si göçmen, Alman medyasında çalışanların ise sadece yüzde 3'ü göçmen kökenli. 3 milyonu aşan nüfusu ile Türkiyeliler en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Türkiye kökenli ve Alman gazetecilerin bakış açısından göç, göçmenlik, medya ve entegrasyon, İslamafobi değerlendirmeleri; 1964 yılında kurulan ve bir fenomene dönüşen ilk Türkçe radyolardan Köln Radyosu'nun öyküsü, Radyo Multikulti, Türkçe yayınların Almanca öğrenilmesine etkisi belgeselde ele alınan konular arasında yer alıyor. Filmde görüşlerine başvurulan gazeteci ve uzmanlardan bazıları ise şöyle: ZDF Genel Yayın Yönetmeni Peter Frey, RTL'nin ünlü sunucusu Nazan Eckes, Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Dikman, ARD Editörlerinden Erkan Arıkan, Der Spigel Editörü Bernhard Zand, araştırmacı-serbest gazeteciler Canan Topçu ve Ferda Ataman, Medya ve Sorumluluk Enstitüsü Direktörü Sabine Schiffer, RBB Editörü Cem Dalaman ve WDR Türkçe Yayınlar Müdürü Murat Bayraktar.
yilmazparlar@yahoo.com

Dört bölümlük serinin ilki olan 'Alamanya Alamanya' ise, günümüzde Avrupa'nın da en çok tartıştığı konulardan olan göçmenlerin entegrasyonu ekseninde, Almanya'daki Türkiyeli göçmenlerin yaşadığı kimlik, aidiyet, dil konularını gerçek karakterin yaşam öyküleri eşliğinde inceliyor. Yurtdışında yaşayan Türkiyelilerden tam not alan bu belgeselin ardından Almanya’da Yarım Asır dörtlemesinin ikincisi olan 'Multikulti Haberler' ise medyanın bakış açısından Türkiyeli göçmenlerin 50 yılına ve entegrasyon sürecindeki etkilerine ışık tutuyor. Yakında seyirci ile buluşacak olan dörtlemenin diğer iki bölümü ise ekonomi ve eğitim alanlarında göçmenliği ve entegrasyonu sorguluyor.
Sekiz yıldır Avrupa Yayın Birliği ve Güneydoğu Avrupa Yayın Birliğinde medya ve göçmenler konusunda çeşitli çalışmalarda bulunan, halen TRT İstanbul Televizyonu'nda prodüktör-belgesel yönetmeni olarak çalışan ve Almanya’da Yarım Asır Projesinin genel yönetmeni Semra Güzel Korver serinin ikinci bölümünde neden medyayı ele aldıklarını şöyle anlatıyor: "Almanya’ya Göç’ün 50. yılı anısına yapılacak belgesel için yola çıktığımızda projeyi oluştururken ana başlıklar arasında medyayı da değerlendirdik çünkü medyanın toplumsal barışı oluşturmadaki rolünün bilincindeyiz. Bir kamu yayıncısı olarak Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz ve onların entegrasyon sürecine katkı sağlamamız gerektiğinin de farkındayız."  yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder