12.10.14

51. YIL ALTIN PORTAKAL SERGİ-YILMAZ PARLAR


ALTIN PORTAKAL HAFIZASI BU SERGİDE


Geçen 50 yıl boyunca kıymetli sinemacılarımıza takdim edilen Altın Portakal heykelcikleri, “Gelenekten Geleceğe” sergisinde bir araya geldi. AKM Fuaye’de açılan sergi, festival süresince açık olacak.


51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemamızın 100. yılını özel etkinliklerle selamlıyor. Festivalin bu yılki “Gelenekten Geleceğe” temasını da destekleyen etkinliklerden ilki, AKM Fuaye’de açılan ödül sergisi oldu.

Bu yıl, ödül heykelciği formunda, 1964’te Gurbet Kuşları filmiyle Halit Refiğ’e verilen ilk Altın Portakal ödülü heykelciğinin temel alınması, bu sergiye de ilham verdi. Ziyaretçileri; sinemamızın 100, festivalin de 50 yıllık tarihinde bir gezintiye çıkaran sergi, geçmiş yıllarda Altın Portakal kazanmış sinemacıların, farklı yıllara ve tasarımlara ait heykelciklerini bir araya getiriyor.

Festival Direktörü Elif Dağdeviren, serginin açılışında şöyle konuştu:

“Dünyadaki bütün festivallerin sembolü, ödülleridir. Altın Portakal’ın sembolü de Venüs’tür. Ödülün anlamı aslında sadece o dönemki başarı değildir aslında; çocukken, o ödülü aldığın idolünle aynı yolda olmak, ona dokunmak gibidir.  Bütün çocukluk hayallerine dokunmuş olursun. Ve bir ödül, asla değişmemeli.

Bu yüzden Halit Refiğ ustanın aldığı ilk heykelciği, Urart tarafından modellenmek üzere almak için kıymetli eşi Gülper Refiğ’le görüştüğümüzde şunu söyledi; Bu, sinemaya vefadır, teşekkür ederim. Bizim de yapmak istediğimiz, ‘Gelenekten Geleceğe’ teması derken kast ettiğimiz tam da buydu.

Sergiyi açtığımız bugün de Halit Refiğ’in vefatının 5. yıldönümü. Her şey onun aldığı ilk ödülün modellenmesi fikriyle başladı, büyük ustamıza rahmet diliyoruz bu vesileyle”

Serginin rekortmeni, 11 ödülle yönetmen Yavuz Özkan! Sergide ayrıca Hülya Koçyiğit, Derviş Zaim, Onur Ünlü, Zeki Ökten, Güler Ökten, Lale Mansur, Erkan Can, Fırat Tanış gibi sinemacılarımızın da ödülleri yer alıyor.


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder